woensdag 1 december 2010

//poncke princen//vechten tegen je vaderland//

                   
Woensdag 1 december 2010 organiseert Kwestie in samenwerking met de Stichting Bijvoorbeeld Poncke Princen een thema-avond over Poncke Princen en het beladen onderwerp 'vechten tegen je vaderland'. Met bijdragen van: Bart Nijpels, maker van de documentaire 'Held of landverrader'. Arend Steenbergen, scenarioschrijver en reggiseur van film met inhoud in wording over Poncke Princen. Stef Scagliola, militair historica. Kees Princen, oud-Indiëganger en broer van Poncke Princen. Hans Couzy, oud-generaal van de Koninklijke Landmacht zal een bijdrage leveren aan de discussie.

//PROGRAMMA//
Woensdag 1 december 2010, 19.45 uur, Atelier de Werkvloer

19.45 uur Ontvangst
20.00 uur Documentaire: 'Poncke Princen: held of landverrader'
20.30 uur Toelichting op de documentaire
20.45 uur Column: 'Een kwestie van kiezen'
21.00 uur Pauze
21.10 uur Nederland en de politionele acties
21.30 uur Reacties van direct betrokkenen
21.40 uur Vragen en debat
22.00 uur Afsluiting

//DEELNEMEN//
De toegang bedraagt €5 p.p. Stuur om deel te nemen aan deze thema-avond een e-mail naar info@kwestie.net vóór 27 november a.s.

//LOCATIE//
//atelier de werkvloer//brigittenstraat 7, 3512 kj utrecht//

//VOORAF//
Poncke Princen is in Indonesië een verzetsheld, maar wordt in Nederland vaak beschouwd als landverrader. Zelfs nu, ruim acht jaar na zijn dood, blijft hij de omstreden figuur die overliep uit het Nederlandse leger om voor de onafhankelijkheid van de vijand te vechten. Om zijn principes te volgen moest hij Nederland verraden. Een keuze met grote persoonlijke gevolgen. Kwestie duikt in de geschiedenis van Poncke Princen. Vechten tegen je vaderland: wat zou jij doen?

In Nederland werd de deserteur direct in de ban gedaan, maar in Indonesië werd Princen op handen gedragen. Na de oorlog zet hij zich in zijn nieuwe vaderland in voor de mensenrechten. Hij kwam echter al snel in botsing met de nieuwe machthebbers, waardoor hij jarenlang in de gevangenis verbleef. Vooral in de regeringsperiode van Soeharto keerde hij zich fel tegen het regime, waar ernstige schendingen van de mensenrechten aan de orde van de dag waren.

In 1994 werd Princen op humanitaire gronden en op voorwaarde dat hij zich onopvallend zou gedragen, door minister Hans van Mierlo een visum voor Nederland verstrekt nadat dit hem eerder door de Nederlandse ambassadeur in Jakarta was geweigerd. Poncke Princen beschouwde het visum als een rehabilitatie. 'Nu is de weg gebaand naar een vorm van eerherstel', zegt hij in een interview met de Volkskrant.


//CONFLICT NEDERLAND-INDONESIË 1945-1949//



//INDONESIË-DESERTEURS 1947-1949//



Geen opmerkingen:

Een reactie posten