woensdag 16 maart 2011

//hendrikus petrus berlage//architect en grondlegger//

                   
Woensdag 16 maart 2011 organiseert Kwestie in samenwerking met Atelier de Werkvloer een thema-avond over Berlage, grondlegger van de Hollandse moderne bouwkunst. Met een bijdragen van: Walda Bosman-Kok, kunsthistorica. Job Roos, architect en Berlage-kenner. Hij is mede-oprichter van Braaksma en Roos Architectenbureau en als universitair hoofddocent architectuur verbonden aan de TU in Delft.

//PROGRAMMA//
Woensdag 16 maart 2011, 19.45 uur, Atelier de Werkvloer

19.45 uur Ontvangst
20.00 uur Inleiding op het thema
20.05 uur Rondom Berlage
20.45 uur Vader van de Hollandse moderne bouwkunst
21.15 uur Vragen en discussie
21.30 uur Afsluiting

//DEELNEMEN//
De toegang bedraagt €5 p.p. Stuur om deel te nemen aan deze thema-avond een e-mail naar info@kwestie.net vóór 12 maart a.s.

//LOCATIE//
//atelier de werkvloer//brigittenstraat 7, 3512 kj utrecht//

//VOORAF//
Hendrikus Petrus Berlage was grondlegger van de Hollandse moderne bouwkunst. In februari was het 155 jaar geleden dat een van Nederlands invloedrijkste architecten en stedenbouwkundigen in Amsterdam werd geboren. Wie was eigenlijk de man achter bekende bouwwerken zoals de Beurs van Berlage en het Mercatorplein. Kwestie duikt in de geschiedenis van Berlage.

Berlage maakte zich sterk voor het ontwakende sociale bewustzijn in Nederland. Hij wilde een einde maken aan het individuele bouwen en streefde naar een samenwerking tussen bouwers en kunstenaars, ten dienste van de gemeenschap. Versieringen mochten geen eigen leven leiden, maar moesten de bouwconstructie accentueren en materiaal moest zuiver ambachtelijk gebruikt worden.

De ideeën van Berlage hebben in de eerste decennia van de 20ste eeuw veel invloed gehad op architecten, vormgevers en stedenbouwers. Met name zijn pleidooi voor een bouwstijl waarin functie en constructie van een gebouw duidelijk zichtbaar zijn, heeft een belangrijke stempel gedrukt. Grote bekendheid verwierf hij met het ontwerp van Amsterdam Zuid. Tot op de dag van vandaag wordt Berlages plan bestudeerd en bewonderd door architecten en stedenbouwkundige in de hele wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten