woensdag 31 maart 2010

//jesse owens//mythe en werkelijkheid//


Op woensdag 31 maart 2010 organiseert Kwestie in samenwerking met Atelier de Werkvloer een thema-avond over Jesse Owens. Onder leiding van Marcoen Hopstaken worden mythe en werkelijkheid rond de sportheld nader belicht. Sprekers deze avond zijn: Jurryt van de Vooren, sporthistoricus, hij ging in een aantal artikelen o.a. in op de misverstanden en mythes rond Jesse Owens. Rolf Bos, redacteur bij de Volkskrant en het literaire blad ‘42’, hij bezocht o.a. de ‘roots’ van Owens in Alabama. De avond wordt afgesloten met een film uit 1964 van Bud Greenspan: ‘Jesse Owens Returns to Berlin’

//PROGRAMMA//
Woensdag 31 maart 2010, 19.15 uur, Atelier de Werkvloer

19.15 uur Ontvangst
19.30 uur Inleiding op het thema
19.40 uur De mythes rond Jesse Owens
20.10 uur In de voetsporen van Jesse Owens
20.30 uur Vragen, discussie
20.50 uur Afsluiting
21.00 uur Film: ‘Jesse Owens Returns to Berlin’

//DEELNEMEN//
De toegang is gratis. Stuur om deel te nemen aan deze thema-avond een e-mail naar mailto:%20info@kwestie.net vóór woensdag 24 maart a.s.

//LOCATIE//
//atelier de werkvloer//brigittenstraat 7, 3512 kj utrecht//
//mailto:%20info@atelierdewerkvloer.nl//http://www.atelierdewerkvloer.nl///

//VOORAF//
Jesse Owens was de koning van de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Op 31 maart is het dertig jaar geleden dat de legendarische Amerikaanse hardloper en verspringer aan longkanker overleed. Nog altijd spreken de prestaties van de zwarte Owens tot de verbeelding: in het hol van de leeuw, tijdens de hoogtijdagen van het nazistische regime. Een mythe was geboren. Kwestie duikt in de geschiedenis van Jesse Owens met een thema-avond op woensdag 31 maart 2010.

Vastgelegd door de camera’s van cineast Leni Riefenstahl won Owens vier keer goud, die gedenkwaardige zomer in Berlijn. Dit zeer tot ongenoegen van Adolf Hitler, die van de Spelen vooral een demonstratie van blanke suprematie wilde maken. Toch werd niet alleen het Duitse feestje verstoord. De ironie wilde namelijk dat Owens tijdens zijn verblijf in nazi-Duitsland meer bewegingsvrijheid kende dan in de Verenigde Staten, waar de zwarte bevolking indertijd openlijk werd gediscrimineerd.

Onlangs waarde de geest van Jesse Owens opnieuw nadrukkelijk rond in het Olympiastadion in Berlijn, het decor waar vorige zomer de wereldkampioenschappen atletiek werden georganiseerd. Tijdens het evenement werd de zwarte atleet postuum geëerd door de atletiek-wereld. De huidige generatie Amerikaanse topatleten droegen de initialen ‘JO’ op het shirt. Passende gebaren uit eerbied voor een van de grootste sporters uit de 20e eeuw.



//JESSE OWENS//



//OLYMPISCHE SPELEN 1936//



//BERLIJN 1936//



Geen opmerkingen:

Een reactie posten