woensdag 2 juni 2010

//rote armee fraktion//sympathie voor radicalisme//

Op woensdag 2 juni 2010 organiseert Kwestie in samenwerking met Atelier de Werkvloer een thema-avond over de Rote Armee Fraktion. Onder leiding van Hanco Jürgens, historicus en verbonden aan het Duitsland Instituut, wordt nader aandacht besteed aan deze links extremistische terreurbeweging én de vraag hoe sympathie voor radicalisme kan ontstaan. Sprekers deze avond zijn: Jacco Pekelder, historicus en auteur van het boek 'Sympathie voor de RAF' en Edwin Bakker, terrorismedeskundige van Instituut Clingendael. De avond wordt afgesloten met de documentaire 'De Rode Jaren'.

//PROGRAMMA//
Woensdag 2 juni 2010, 19.15 uur, Atelier de Werkvloer

19.15 uur Ontvangst
19.30 uur Inleiding op het thema
19.40 uur Sympathie voor de RAF
20.05 uur Radicalen en hun 'Umfeld'
20.30 uur Vragen, discussie
20.50 uur Afsluiting
21.00 uur Documentaire: 'De Rode Jaren'

//DEELNEMEN//
De toegang is gratis. Stuur om deel te nemen aan deze thema-avond een e-mail naar info@kwestie.net vóór zondag 30 mei a.s.

//LOCATIE//
//atelier de werkvloer//brigittenstraat 7, 3512 kj utrecht//
//info@atelierdewerkvloer.nl//http://www.atelierdewerkvloer.nl///

//VOORAF//

Duitsland, de jaren zeventig. De Rote Armee Fraktion (RAF) bedreigt met vele bloedige aanslagen de grondvesten van de jonge Duitse democratie. Op 14 mei was het veertig jaar geleden dat de links extremistische terreurbeweging werd opgericht. Ondanks de terreur kon de RAF in veel links intellectuele kringen op de nodige sympathie rekenen. Met een thema-avond op 2 juni a.s. duikt Kwestie in de geschiedenis van de Rote Armee Fraktion en de vraag hoe sympathie voor radicalisme kan ontstaan.

De oorsprong van de Rote Armee Fraktion lag in de studentenprotesten van de jaren zestig. Protesten voor een eerlijke verdeling tussen arm en rijk; tegen het kapitalisme en het Amerikaanse imperialisme. In Duitsland nog eens exta versterkt doordat een groot gedeelte van de gevestigde orde werd gevormd door een generatie die het nationaal-socialimse actief had gesteund. De ideologie van de Rote Armee Fraktion mondde al snel uit een stadsguerilla, maar vond desondanks aansluiting in Nederland.

De solidariteitsbeweging werd in eerste instantie voornamelijk gevormd vanuit links intellectuele kring, daarbij gevoed vanuit een overeenkomstige ideologie en bezorgdheid van de ontwikkelingen in Duitsland richting een politiestaat. Ook veel Nederlandse media reageerden aanvankelijk met sympathie op de RAF en toonde kritiek op de maatregelen die de Duitse overheid nam in een poging de beweging in haar greep te houden. Deze kritiek verstomde pas na enkele tragische incidenten in Nederland.



//ROTE ARMEE FRAKTION//



//PLAATS VAN HERINNERING//



//DUITSE HERFST//



1 opmerking:

  1. Een leestip voor deze avond:

    Rood Verzetsfront
    Aanzetten tot stadsguerrilla in Nederland
    – een reconstructie
    Paul Moussault en Jan Lust

    Nederland werd in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw geconfronteerd met groepen die een gewelddadige omverwerping van de bestaande politieke orde nastreefden.
    Rood Verzetsfront – Aanzetten tot stadsguerrilla in Nederland is een historische reconstructie, gezien vanuit het perspectief van de sympathisanten van de Rote Armee Fraktion in Nederland. Gebaseerd op interviews met ex-leden van het Rood Verzetsfront, geheime documenten van de Binnenlandse Veiligheidsdienst, de Centrale Recherche Informatiedienst en de Oost-Duitse geheime dienst, Stasi, biedt dit boek een spannende inkijk in de keuken van het politieke activisme van die jaren.

    ISBN 9789067282222
    formaat 135 x 215 x 30 mm
    omvang 360 pagina's
    EUR 25,00

    BeantwoordenVerwijderen